If I'm wrong, educate me. Don't belittle me.


Apa itu 'Pro-Ana' ?
Write by Mrs NorSalihah on Thursday, 2 October 2014 | 0 comments

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Assalamualaikum wbt 
Does anyone know what Pro-Ana is? Okay, what about Anorexia Nervosa ? Or Bulimia Nervosa?
Entry kali ni sy nak kongsi serba sedikit yg saya tahu. Sebelum ni sy pernah menonton satu filem yg bertajuk " Thinspiration " kat channel Diva (172)

Boleh saja nak kurus, tetapi perlulah menggunakan kaedah yang betul. Seperti entry sebelum ni sy ada menyentuh cara diet yg sihat. Tak perlu berlapar, tak perlu "ikat perut". Biar lambat, asalkan kita sihat. Semua ni tak boleh rush. 

Pro-Ana (Anorexia Nervosa) & Pro-Mia (Bulimia Nervosa). Its all over the internet. Boleh klu nak kurus tp bukan dengan cara yg ekstrem mcm ni. Pro-Ana adalah sejenis penyakit yg blh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan. Anorexia adalah masalah kesihatan yg sangat serius. Ada banyak Pro-Ana sites, korg blh cari.

Bagaimana blh terjebak dengan Pro-Ana ni? Bermula daripada niat nak diet. Dan mula lah untuk mencari tips-tips diet di internet. Tanpa disedari, mereka masuk pada site Pro-Ana. Banyak tips kat situ, mereka menggunakan jadual ABC. Bila mereka dah rasa yg anda dh kurus, dan mengambil gambar badan untuk ditunjukkan kepada site, pesakit-pesakit Pro-Ana yg lain selalunya akan berkata " ni tak cukup kurus. cuba kuruskan lagi di bhagian perut, lengan, peha, etc ". Mereka akan push lg untuk dapatkan body yg lebih kurus dr sebelumnya. Until one day, mereka akan mengalami ;
Thinspiration ( 63% )
Hiding Eating Disorder Behaviour ( 60% )
Fasting ( 57% )
Using diuretics and laxatives ( 45% )
Vomiting ( 23% )
Using alcohol or other drugs to inhibit appetite ( 22% )
Self-harm ( 22% )


Yang terjebak pada Pro-Ana ni bukan sahaja wanita, malah ada juga lelaki. Girls, anda dah cantik, gojes okay. Kenapa perlu cederakan diri sendiri? Kenapa perlu seksa badan? Klu nak diet biarlah menggunakan cara yang sihat. InsahaAllah, anda akan sihat. Ajal itu rahsia Allah SWT, tp kita perlu menjaga badan kita yg mana bukan milik kita tetapi milik Allah SWT.



LOVE YOURSELF








FUTURE
PAST