If I'm wrong, educate me. Don't belittle me.


Fasa Awal Kehamilan
Write by Mrs NorSalihah on Friday, 29 May 2015 | 0 comments

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum wbt 
Selamat sejahtera :)

Di awal kehamilan ni memang banyak cabarannya, bukan tu sahaja. Pada trimester pertama inilah hormon didalam badan kita akan berubah. Apa yg mencabar ? Some of mama-to-be akan berasa perubahan pada diri mereka dengan amat ketara. Yala, rasa pening, loya, lemah badan, rasa nak tidur saja dan banyak lagi la. And some of them akan rasa tak nak telan air liur, selalu nak meludah. Tambahan dengan selera makan lagi. Lain individu, lain pembawaannya. 

Klu nak tanya pengalaman sy yg x berapa lama pregnant ni, sy rasa mmg banyak jugak nak kongsi. Banyak perubahan pada diri ni. Especially selera makan sy drop sangat selalu rasa nak muntah lepas makan. Kadang tengah makan pun, blh berlari p tandas nak muntah. So, ia membuatkan sy cpt berasa lapar. Sy guna alternatif lain, makan makanan yg lembut sahaja. Tak nak yg pedas, berminyak, terlalu manis. 


Sy hanya nak baring ja. Ummi sy ckp, x blh manjakan sangat badan tu. Kena ada senaman sikit, tetapi berpada-pada. Jangan terlalu penat, jangan angkat benda berat and banyak lagi la nasihat ummi kat sy. Degupan jantung bagi wanita hamil ni adalah lebih cepat drpd sebelumnya. But don't worry, ianya normal saja. And one more thing, jangan stress. Rilek2 saja. Berbadan dua ni bukan sesuatu yg membebankan, well of course ibu hamil akan rasa penat melayan semua karenah diri bila mengandung. But at the end of 9 month journey, it'll end up with happiness. Countless happiness ^^



KENAPA DENYUTAN NADI LAJU PADA AWAL KEHAMILAN ?
"Plasenta perlu menerima sejumlah besar darah kerana ia diperlukan untuk mengekstra zat-zat makanan yang diperlukan oleh bayi dipenuhi oleh pertambahan sebanyak 40% isipadu darah ibu dan oleh pengedarannya yang lebih pantas melalui salur darahnya. Si ibu berupaya mencapai keadaan ini dengan menambah jumlah darah yang dipam keluar dengan menambah jumlah darah yang dipam keluar dengan setiap degupan dan dengan menambahkan kadar denyutan jantung. Inilah sebabnya mengapa sesetengah wanita menyedari tindakan jantungnya ketika sedang hamil dan mengadu akan darah gemuruh. Ini kerana lebih banyak darah dipam di sekeliling dengan pantas. Darah merah mengambil lebih banyak oksigen serta diberikan kepada bayi melalui plasenta."








FUTURE
PAST