If I'm wrong, educate me. Don't belittle me.


Dilema Bila Jadi Mak Mak
Write by Mrs NorSalihah on Friday, 30 June 2017 | 0 comments

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum 
Bila jd sorg ibu ni, mmg byk la pengalaman yg baru. Mmg akan experience new thing. Terutama bila ada family @ friends gathering confirm ada yg akan tanya :

Soalan pertama : " Baru 1 ? X mau tambah lg ka?"
Soalan ke dua : " Anak perempuan @ lelaki? Ohhh~ perempuan. Next year tambah la lg. Biar sepasang".
Soalan ke tiga : " Alaaa kau masih muda bh, tambah la masa tgh muda ni. Kang klu dah tua nnt baru ada feeling mau ada anak. Susah, sbb dah menopaus".

Jawab ja selagi mampu. Bukan menolak rezeki @ benci rezeki yg Allah SWT beri. Tapi as a normal human being, badan sy perlukan rehat. "Eh org lain ok ja setiap tahun pregnant, kwn aku awal tahun last year baru bersalin. Sekarang ni dia dpt tau yg dia dah 2 bulan pregnant". Jangan samakan diri ini dgn org lain. Mcm satu kesalahan besar ja klu merancang keluarga. Klu nak merancang, perlukan persetujuan suami. Klu dua2 setuju, ok lah. Maklum lah skrg ni kita mesti merancang keluarga. Berdasarkan pendapatan bulanan, harga barangan runcit, 6% GST, bil air & bil elektrik. Tu belum masuk lg klu keluarga yg belum mampu mempunyai rumah sendiri, so kena bayar rumah sewa. Mesti cari alternatif lain selain menunggu gaji hujung bulan. YES! Bisnes. Suami isteri kena berfikir, bekerjasama. Tak payah niaga modal besar. Cukup modal kecik dulu, inshaAllah klu niaga dpt sambutan, blh perbesarkan sikit perniagaan. 

Zaman sekarang ni mesti bijak merancang. That's all for bebelan Hari Raya ke-6 ni. Haha. Sekian.









FUTURE
PAST